Користь і калорійність яблук
Яблука – одні з найпоширеніших фруктів на території нашої країни. Яблука – легкий і корисний сніданок, вони – відмінний перекус в офісі або в школі, а також прекрасний ланч для людей, що піклуються про свою фігуру. Такий звичайний – і такий корисний фрукт. Давайте розберемося, чому ж яблука такі важливі в нашому раціоні.
СКЛАД:
Корисні властивості яблук різняться в залежності від сорту, місця вирощування і клімату.
Проте, в усіх плодах є вуглеводи, органічні кислоти, білки, вода, клітковина. Яблука містять наступні вітаміни: С, B, A, E, K, H, PP. А також багато дубильних речовин, органічних і летких жирних кислот, десятки макро і мікроелементів. У складі яблук немає жирів і білків, зате є порядку 12% вуглеводів, представлених глюкозою, фруктозою, сахарозою, а також харчовими волокнами, пектином і іншими здоровими складовими.
ЯБЛУКО – ЯК ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ :
Яблуко є у меню здорового способу життя усіх активних людей. Воно прекрасно справляється не лише зі своїми “дієтичними” обов’язками, але і допомагає запобігати багатьом хворобам. Наприклад, перешкоджає утворенню сечової кислоти і прискорює розкладання мурашиної, що робить його помічником в лікуванні атеросклерозу, ревматизму і подагри. У одному середньому фрукті міститься 4 грами клітковини, половину цієї маси складає пектин, надзвичайно важлива речовина для здоров’я серцево-судинної системи.
Органічні кислоти активно беруть участь в нормалізації обміну речовин. Пектин запобігає різким скачкам рівня цукру в крові. Яблука також благотворно впливають на кровотворення, лімфатичну систему і “чистоту” судин. І практично усі знають, як ефективно “уранішнє” яблуко очищає зубну емаль. Це запобігає парадонтозу і розвитку карієсу. Користь яблук для нормальної роботи шлунку ще значиміша. Адже клітковина, якій багаті плоди яблуні, допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, а також сприяє природному очищенню організму від токсинів, що накопичилися. Органічні кислоти активно беруть участь в нормалізації обміну речовин. Ще плоди мають сечогінну і жовчогінну дію, їх використовують як легке нешкідливе проносне. При хронічному холециститі лікарі обов’язково рекомендують включити в раціон яблука. Також, яблука здатні зв’язувати вільні радикали, накопичення яких призводить до розвитку онкології.
КАЛОРІЙНОСТЬ ЯБЛУК:
Калорійність яблук – близько 47-50 ккал. З доступних на українських столах фруктів менше калорій тільки у цитрусів, кавуна, абрикоси, сливи і груші. Більше за 80% складу яблукф – це вода. Усі вуглеводи, що знаходяться в яблуці, – легкозасвоювані або по-іншому “корисні вуглеводи”. Вживаючи яблука на 2 сніданок і ланч легко понизити калорійність денного раціону.
До позитивних властивостей яблук також відноситься здатність відновлювати метаболізм. Якщо щоденно їсти ці фрукти, то набагато простіше понизити вагу, оскільки вони не дають вуглеводам трансформуватися в жири.
При цьому все корисно – що в міру. Не варто їсти більше 6 яблук в день, оскільки це може привести до розладу шлунку. Слід відмовитися від них людям, що страждають від виразкової хвороби шлунку і, особливо, дванадцятипалої кишки, а також обмежити вживання яблук хворим гастритом з підвищеною кислотністю.
Максимальна користь яблук – в сирому вигляді. Але існує безліч блюд, які також зберігають усі вітаміни і мінерали сирих яблук. З рецептами блюд з яблук ви зможете познайомитися тут.